Количка

0 артикула

 Билките във всеки дом.

 

Дата: 2019-05-09

Нашата родна земя e благословена с изключителна природа, която ни дарява с изобилие от лечебни растения. Те са нашето лековито злато! 
 

1. Шипка
Плодът на шипката има високо съдържание на витамин C. Успокоява стомаха, бъбреците и помага при сърдечни проблеми.

2. Невен
Помага при болки в стомаха и червата, подобрява апетита, успокоява централната нервна система, усилва сърдечната дейност и успокоява пулса при хора с тахикардия. В комбинация може да се ползва при онкологични проблеми.

3. Бъз
Плодовете на храстовидния бъзак са най-ценни, когато са добре узрели. Те трябва да се берат в края на август, началото на септември, защото иначе могат да бъдат токсични.
Бъзът е едно от най-добрите имуностимулиращи средства. Той съдържа всички витамини и минерали и направен на сироп, може да се приема целогодишно.

4. Жълт кантарион
Тази билка има кръвоспиращо, антисептично и антибактериално действие. Помага на стомашно-чревния тракт, при възпалителни процеси и инфекции.

5. Бял равнец
Той има болкоуспокояващ и кръвоспиращ ефект. Полезен е за стомашни разстройства, гастрит, язва, проблеми с венците и инфекции на устната кухина и се смята за едно от най-богатите на мастно разтворимия витамин К растения.

6. Мента
Ментата има болкоуспокояващо, антисепептично и невроуспокояващо действие. Подобрява храносмилането, стимулира сърдечната дейност и понижава кръвното налягане.

7. Риган
Съставките, извлечени от ригана имат антисептично действие. Благоприятстват при нервна превъзбуда. Ползват се при кашлица, помагат при остри хронични бронхити, болки в стомаха и стомашно-чревния тракт, болезнена менструация и при чернодробно смущение. Имат и много добро противоглистно действие.

8. Мащерка
Тя има отхрачващ, противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект. Успокоява нервната система. При деца може да се ползва при коклюш, бронхиална астма, белодробни възпаления, колики, спазми.